Gondolatok a mesékről

Ma elsős gyermekem azzal jött haza az iskolából, hogy ott a Fehér Ló Fia című rajzfilmet nézték, és szerinte ez nagyon rossz rajzfilm. Elmesélte, hogy sok mindent félelmetesnek talált, pl. lángoló haja volt a főszereplőnek, stb.
"Ugyan már, milyen nyávogás ez? Csak nem ijedsz meg ilyen butaságoktól?" - kérdezheti erre sok felnőtt. Én nem így éreztem. Láttam a kisfiamon, hogy egész lénye tiltakozik a látott szörnyűségek ellen. Miért? Mert nem nézi a mai "divatos" rajzfilmeket a tv-ben, (sőt abban semmit sem néz, mivel nincs tv készülékünk. Hogy miért az egy másik történet :-)), és nem lett olyan érzéketlen a brutalitással, erőszakkal és az agresszióval szemben, mint sokan mások. Mert sajnos nagyon hamar érzéketlenné válunk, ami egyfajta védekezés az agy részéről, hiszen másképp nem tudnánk mi magunk sem végignézni ezeket a meséket, nemhogy a gyermekeink. Mindez azonban azzal is jár, hogy nem is tudják felmérni, hogy a brutalitásnak, agressziónak milyen következménye, súlya van, és ezért egyre gyakrabban válogatott rémségeket követnek el társaik vagy a felnőttek kárára.
Az egész történetben az a legérdekesebb, hogy a gyermek ismeri az említett mesét, és amíg "csak" hallotta, addig nem találta rémségesnek. A maga kis fantáziavilágában úgy jelenítette meg a szereplőket és történéseket, hogy az számára "emészthető" legyen. És ezt találom nagyon gyönyörűnek a meseolvasásban. Hogy teret hagy az olvasónak, hallgatónak. Szárnyalhat a képzelet. Ezáltal gazdagít is, nemúgy, mint a készen kapott képek, amelyek megalkotói az idegrendszerünk minél erőteljesebb felborzolására törekszenek. Ezen megy a verseny a rajzfilmgyártók között. Rémes, és egyben elszomorító.

7 megjegyzés:

  1. Már alig vártam, hogy leülj és mesélj!!

    Fehérlófia nem rossz mese, de nem gyerekeknek szól. Teli van jelképekkel, amit ők még nem tudnak értelmezni.

    Egyébként nálunk is hegyekben áll a könyv és rendszeresen látogatjuk a könyvtárat..

    VálaszTörlés
  2. Igazad van, nagyon sok "mese" egyáltalán nem gyerekeknek szól. Nagyon fontosnak és hasznosnak tartom "cenzúrázni" azokat a meséket, melyeket gyermekeink elé tárunk, főleg, ha mesefilmről van szó.
    Egyébként sok-sok mese van a fejemben, csak hát valahogy kevés az a 24 óra...

    VálaszTörlés
  3. Igazad van, amíg a gyermek fantáziája jelenít meg egy képet, egy történetet addig nincs nagy baj, de a képek aggresszivítása ellen nem tud védekezni. Én is óvom tőlük a gyermekeimet, de egyre nehezebb a dolgom.
    El fogom olvasni a te meséidet is...
    Minden jót,
    Enikő

    VálaszTörlés
  4. A Fehérlófia nagyon nem gyerekmese, ráadásul a sárkányok gyúkká válnak, a mamája meghal már az elején....én sokáig nem is akartam megnézni függetlenül attól, hogy olvasni szeretem. A TV-s mesék azért nem mindenestől, rosszak, de egyedül nálunk sem nézhetőek, a félelmetes részeket megbeszéljük és az sokat segít.

    A mesebeli ellenség legyőzése ( a saját belső félelmeié) egy kisgyereknek nagyon is valódi győzelem. Ebben segíteni kell nekik

    VálaszTörlés
  5. Kedves Hordosv!

    Igazad van, segíthet a mese feldolgozni bizonyos "nehezen emészthető" dolgokat, illetve legyőzni a belső félelmeket - ennek erejét használjuk is a szakmában igen rendesen :-).
    Csak az nem mindegy, hogy milyen mesével találkozik a gyerek, és mikor. Nagyon jó dolga van a Te gyerekeidnek, ha "szűritek" nekik amit nézhetnek.
    Az is hasznos, ha megbeszélitek utólag a látottakat, de még ilyen esetben is előfordulhat, hogy hónapokig nyomasztja valami a kicsit (vagy tovább).
    Kb. 5 éves korig általában nem különül el a gyermek gondolkodásában a mese és a valóság. Amit lát egy mesefilmben (vagy hall) azt a való életben is elképzelhetőnek tartja. Ezért eddig az életkorig inkább csak olyan meséket javaslok, amik a napi kis történéseket segítenek feldolgozni (többnyire róluk szólnak), és nincs benne gonosz varázslat, mesebeli szörnyek, stb.
    Konkértan sok ismerősöm "megszenvedte" a Piroska és a farkas-t (rémálmok, folyamatos félelmek pl. a sötétben). Túl korán hallották, ennyi az egész. Hiába magyarázták utána a szülők, hogy "ilyen csak a mesében van".

    Egyébként nagyon sok olyan rajzfilm van, ami cseppet sem gyerekmese (Dr Bubó, Macskafogó, Frédi és Béni stb.), de sajnos ezt kevés szülő veszi figyelembe.
    Azért úgy látom, hogy talán egyre többen vagyunk, akik odafigyelnek arra, hogy mit látnak/hallanak a gyerekeink, és ez örömmel tölt el!

    VálaszTörlés
  6. Nincs kedved egy kis játékra? Nézz be az: elokonyv.blogspot.com oldalra. Üdv. Mária

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm, hogy csatlakoztál Panna meséjéhez. Már kiraktam. Üdv. Mária

    VálaszTörlés